Τεράστια τα κενά των εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη

Τεράστια τα κενά των εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 5227/20.10.2010

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Ένα μήνα μετά τον αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά και λίγες μόνο μέρες μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για το νέο Ψηφιακό σχολείο, τα κενά στην εκπαίδευση συνεχίζουν να ταλαιπωρούν μαθητές και εκπαιδευτικούς. Περισσότεροι από 290 εκπαιδευτικοί λείπουν από τα σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αναστάτωση στα σχολεία και να χάνονται πολύτιμες διδακτικές ώρες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου λείπουν καθηγητές βασικών ειδικοτήτων, όπως φιλόλογοι, μαθηματικοί κ.α., με συνέπεια να μην καλύπτεται η διδακτέα ύλη. Μάλιστα σε αρκετά σχολεία η λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων στηρίζεται στο φιλότιμο και στο ζήλο των δασκάλων.

Το αρμόδιο Υπουργείο αδιαφορεί δραματικά και δεν προχωρά σε άμεσες λύσεις, όπως την κάλυψη των θέσεων είτε με την τοποθέτηση αναπληρωτών ή αποσπασμένων, είτε με τη διάθεση καθηγητών ειδικοτήτων από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα κενά αυτά προκαλούν προβλήματα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων, στην κάλυψη της διδακτέας ύλης και στην ομαλή πορεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Με αυτό τον τρόπο ούτε το νέο Ψηφιακό σχολείο δημιουργείται, ούτε η παιδεία μας προοδεύει.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο για την κάλυψη των κενών που υπάρχουν στα σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης;

Απάντηση Υπουργείου